Skapa en personlig tavla över din favoritstad!

Designie-taveltips-mapiful
London, Stockholm, Mapiful.com.

Det kan vara väldigt snyggt med inramade kartor som tavlor och med fördel över en stad eller land med personlig anknytning. Med tjänsten mapiful.com kan du skapa en affisch med kartvy över valfri stad i stilfullt tryck och typografi för $55 (ca 460 kr).  Designen är inte helt olik David Ehrenstråhles serie grafiska affischer – My guide to.

Designkopior – Eames Plastic Side Chair DSR

Vänster: Inspiration, grahamandco.org. Höger top nedåt: Eames Plastic Side Chair DSR, rum21.se, voga.com, cultfurniture.com.
Vänster: Inpiration, grahamandco.org. Höger top nedåt: Eames Plastic Side Chair DSR, rum21.se, voga.com, cultfurniture.com.

Just när det kommer till möbler tycker jag att uttrycket ”man får vad man betalar för” stämmer alldeles för ofta även om det finns undantag.  Särskilt gällande möbler såsom soffor, byråer, lampor och stolar där designklassikerna eller ny högkvalitativ design många gånger är de snyggaste. Som tur är finns det kopior att få tag på även om jag föredrar original så är det snarare designen jag är ute efter och då har jag inga problem med att köpa en kopia. Även bland kopior är det skillnad och riktar du in dig på de välrenommerade tillverkarna av kopior med högre prisbild får du ändå kvalitet då de inte ruckar på standarden utan fokuserar på att likna originalserien i så hög utsträckning som möjligt även i tillverkningsmetoden.

Här är ett exempel på kopior stolen och av designfavoriten Eames Plastic Side Chair DSR med stil och klass av bra kvalitet:

Eames Plastic Side Chair DSR, stol från Vitra som utgår från klassikern men numera i plast. Genom Vitra och rum21.se kostar den 2465 kr i originalutförande. Som kopia (replica design) hos voga.com betalar du endast 78£, d.v.s. under 1000 kr. Föredrar du en svensk tillverkare av kopior finns den hos nlini.com men för 1816 kr. Du kan få den ännu billigare men då tappar du i kvalitet genom exempelvis cultfurniture.com för 56£ (ca 700 kr).

Inred med dekorativ marmor och mässing

Övre: Bokstöd och Ljuslykta, Skultuna. Marmorfat, Nordstjerne. Nedre: Äppelskål, Gusum Mässing. Marmorbricka, Hay. Ljusstake, Gusum Mässing.
Övre: Bokstöd och Ljuslykta, Skultuna. Marmorfat, Nordstjerne. Nedre: Äppelskål, Gusum Mässing. Marmorbricka, Hay. Ljusstake, Gusum Mässing.

Likt textiler, kuddar och tavlor finns det vissa inredningsdetaljer som kan ge rummet det där lilla extra som gör att det känns både intressant och harmoniskt och skapar en känsla av att rummet är komplett. En trend som jag personligen hoppas håller i sig är inredningsdetaljer och dekorationer i marmor och mässing som kompletterar varandra och passar både i mörka, dova rum liksom i ljusa och moderna. Här är mina favoriter just nu.

Bokstöd 849 kr och Ljuslykta 598 kr båda från Skultuna designad av Lara Bohinc.

Fat i grönt marmor från Nordstjerne finns hos Rum21.se för 619 kr och passar bra i badrummet som här hos Millaboutique.no.

Dekorativt skål i äppelform från välrenommerade Gusum Mässing  för 1250 kr hos MR Fredrik. Finns som billigt alternativ i kopparfärg hos Åhlens för 249 kr.

Bricka i marmor från Hay finns i två storlekar hos artilleriet.se för 1789/2759 kr. En mindre budgetvariant från Madam Stoltz hos boligheter.se för 479 kr. Boligheter har dessutom en uppsjö av varianter på marmorfat och andra detaljer i marmor.

Nattljusstake Krona från Gusum Mässing hos MR Fredrik för 525 kr.

Inspirerande bostadsprojekt i Stockholm

designie-etaget-tobin-properties-stockholm-lighthouse-jm
Övre: Etaget, Tobin Properties. Nedre: Stockholm Lighthouse, JM.
designie-finnboda-dockland-hsb-radhus-norra-djurgardsstaden-berg-cf-moller
Övre: Finnboda Dockland, HSB. Nedre: Radhus, Berg | C.F. Møller.

Det finns många vackra hem i Stockholm och det är roligt att se hur nya projekt tar form med intressanta detaljer och exteriörer som för tankarna till kontinental storstad!

Etaget framtaget av Tobin Properties på Kungsholmen andas New York känsla och förmedlas av EKSNY.

Stockholm Lighthouse med stora glaspartier och fantastisk utsikt på Kvarnholmen i Nacka som uppförs av JM.

Finnboda Dockland som byggs av HSB i Finnboda Hamn har härlig industrikänsla med generösa fönster som ger rymd och studioupplevelse.

Radhus utöver det vanliga i Norra Djurgårdsstaden ritat av av Berg | C.F. Møller Architects beläget vid Husarviken och byggs av Erik Wallin byggnadsfirma.

Ellos Home visar prov på god smak

Designie-ellos-home-bordslampor
Bordslamporna: Plex, Ananas, Two of us, Rökfärg, Pineapple och Diamant.

Ellos Home har ett riktigt bra sortiment av inredning och lampor. Här är mina favoriter av bordslamporna i en lekfull och stilmässig blandning.

Plex bordslampa i genomskillning acryl 269 kr

Bordslampa Ananas i färgad keramik 349 kr

Bordlampa Two of us i metall 545 kr

Bordslampa i rökfärg  699 kr

Bordslampa Pineapple i vit keramik 599 kr

Bordslampa Diamant i mässing 899 kr

Soffbord i glas – Cassina 269 Mex

269 Mex glasbord
269 Mex soffbord i glas från Cassina.

Cassina är en Italiensk återförsäljare av moderna möbler som verkligen känns originella och smakfulla. Tyvärr är priserna därefter och det gäller även för glasbordet 269 Mex som jag länge haft ögonen på.

Glasbordet 269 Mex består av 3 delar i genomskinligt glas och finns med vit eller svar botten. Delarna kan köpas individuellt men funkar snyggast i sin helhet och då kostar det mellan ca 22000-28000 kr. Har hittat det till rabatterat pris hos nest.co.uk. Bordet finns även in en rund variant som kan köpas hos store.se.

Tycker personligen att det är snyggast intill en låg soffgrupp då bordets höjd endast är 24 cm (längd x bredd 108,5 cm x 108,5 cm). Överlag tycker jag att det är snyggast när det är lite kontrast mellan soffan och soffbordets höjd.

Bordet är designat av Piero Lissoni (1956) och får nog anses vara en designklassiker.

Har själv inte inhandlat bordet ännu men vill ha det såsmåningom. I nuläget har vi en glasskiva som vi lät vila på böcker och inredningstidningar som vi sedan bytt ut mot två stöd i granit. Har inte lyckats hitta någon återförsäljare av kopior på bordet och ett alternativ är förstås att gå till en glasmästare för offert på en liknande design.

Designie

Designie är platsen för inspirerande inredning, stilfull interiör, snygga exteriöra miljöer och objekt, vackra detaljer och smakfull design! Ett magasin för inspiration och skaparlust i ett format som jag själv skulle vilja förkovra mig. Ambitionen är att inspirera men även konkret berätta om inköpsställe, pris och alternativ.