Kategoriarkiv: möbler

Designkopior – Eames Plastic Side Chair DSR

Vänster: Inspiration, grahamandco.org. Höger top nedåt: Eames Plastic Side Chair DSR, rum21.se, voga.com, cultfurniture.com.
Vänster: Inpiration, grahamandco.org. Höger top nedåt: Eames Plastic Side Chair DSR, rum21.se, voga.com, cultfurniture.com.

Just när det kommer till möbler tycker jag att uttrycket ”man får vad man betalar för” stämmer alldeles för ofta även om det finns undantag.  Särskilt gällande möbler såsom soffor, byråer, lampor och stolar där designklassikerna eller ny högkvalitativ design många gånger är de snyggaste. Som tur är finns det kopior att få tag på även om jag föredrar original så är det snarare designen jag är ute efter och då har jag inga problem med att köpa en kopia. Även bland kopior är det skillnad och riktar du in dig på de välrenommerade tillverkarna av kopior med högre prisbild får du ändå kvalitet då de inte ruckar på standarden utan fokuserar på att likna originalserien i så hög utsträckning som möjligt även i tillverkningsmetoden.

Här är ett exempel på kopior stolen och av designfavoriten Eames Plastic Side Chair DSR med stil och klass av bra kvalitet:

Eames Plastic Side Chair DSR, stol från Vitra som utgår från klassikern men numera i plast. Genom Vitra och rum21.se kostar den 2465 kr i originalutförande. Som kopia (replica design) hos voga.com betalar du endast 78£, d.v.s. under 1000 kr. Föredrar du en svensk tillverkare av kopior finns den hos nlini.com men för 1816 kr. Du kan få den ännu billigare men då tappar du i kvalitet genom exempelvis cultfurniture.com för 56£ (ca 700 kr).

Soffbord i glas – Cassina 269 Mex

269 Mex glasbord
269 Mex soffbord i glas från Cassina.

Cassina är en Italiensk återförsäljare av moderna möbler som verkligen känns originella och smakfulla. Tyvärr är priserna därefter och det gäller även för glasbordet 269 Mex som jag länge haft ögonen på.

Glasbordet 269 Mex består av 3 delar i genomskinligt glas och finns med vit eller svar botten. Delarna kan köpas individuellt men funkar snyggast i sin helhet och då kostar det mellan ca 22000-28000 kr. Har hittat det till rabatterat pris hos nest.co.uk. Bordet finns även in en rund variant som kan köpas hos store.se.

Tycker personligen att det är snyggast intill en låg soffgrupp då bordets höjd endast är 24 cm (längd x bredd 108,5 cm x 108,5 cm). Överlag tycker jag att det är snyggast när det är lite kontrast mellan soffan och soffbordets höjd.

Bordet är designat av Piero Lissoni (1956) och får nog anses vara en designklassiker.

Har själv inte inhandlat bordet ännu men vill ha det såsmåningom. I nuläget har vi en glasskiva som vi lät vila på böcker och inredningstidningar som vi sedan bytt ut mot två stöd i granit. Har inte lyckats hitta någon återförsäljare av kopior på bordet och ett alternativ är förstås att gå till en glasmästare för offert på en liknande design.